In België regent het meer wel dan niet en dan kunnen we er maar beter goed gebruik van maken. Bijna de helft van je maandelijks waterverbruik kan vervangen worden door regenwater en dat scheelt weer wat op de waterfactuur. Bovendien is een regenwatersysteem vanaf 2014 verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties.
De was en de plas met regenwater
Gerecupereerd hemelwater mag dan niet drinkbaar zijn, je kan er wel heel wat mee doen. Zo kan je het toilet bevoorraden met hemelwater. Een spoelbeurt met een oud toilet verbruikt ongeveer 10 liter. Met een spaarknop zit je rond de 4 à 5 liter wat dus aardig aantikt als je enkele keren het kleinste kamertje bezoekt. Daarnaast kan je ook je kleding wassen, de tuin besproeien en je woning of auto kuisen met hemelwater. Om te koken, je te wassen en je tanden te poetsen, gebruik je beter leidingwater.
Een gemiddeld gezin bespaart zo al gauw de helft op het waterverbruik. Reken zelf maar uit hoeveel je zo in je zak steekt.
Is de installatie verplicht?
Vanaf 2014 is de installatie van een regenwatersysteem verplicht in het Vlaams Gewest. Het volume van de regenwaterput moet minstens 5000 liter bedragen bij nieuwbouw of de renovatie van eengezinswoning. Het is echter wel mogelijk dat er in jouw gemeente andere voorschriften en regels gelden. Raadpleeg daarom de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente. Ga je voor een groendak? Dan hoef je geen regenwaterput te plaatsen. Ook dit kan echter veranderen van gemeente tot gemeente.
Goed nieuws! Je kan ook een aanspraak maken op een subsidie voor een regenwaterput. Zoek via de Premiezoeker op of je in jouw gemeente van deze subsidie kan genieten.
De juiste inhoud van je regenwaterput bepalen
Met een logische optelsom kan je berekenen wat de juiste inhoud moet zijn voor jouw woning. De belangrijkste factoren hierbij zijn het dakoppervlak en je maandverbruik. Per vierkante meter dakoppervlak kan je maximaal 50 liter opvangen per maand. Daarnaast moet je ook het aantal droge dagen in berekening nemen zodat je deze kan overbruggen met de inhoud van je put. Je maandverbruik leert je dan weer wat de minimuminhoud moet zijn.
Om maximaal te besparen, is de juiste inhoud cruciaal. Een te kleine regenwater put moet je te vaak bijvullen met leidingwater. Een te grote waterput kost je dan weer meer aan installatiekosten en bovendien loop je het risico dat het water niet voldoende ververst wordt. Doe daarom een beroep op je architect of bouwfirma bij het berekenen van de juiste inhoud.
Aandachtspunten bij de regenwaterput
Wat betreft het materiaal heb je de keuze uit beton of kunststof. Ieder heeft zo z’n voor- en nadelen maar beton blijkt beter geschikt om regenwater te bewaren. Het is zeer belangrijk dat het regenwater van het leidingwater gescheiden blijft. Het is echter wel mogelijk om automatisch over te schakelen op leidingwater zodat je de lege tank niet hoeft bij te pompen met leidingwater. Tot slot is ook het type dak van groot belang. Het percentage terugwinning bedraagt namelijk tot 95 procent voor hellende daken, en tot 60 procent voor platte daken.
Google+The post Haal je profijt uit iedere druppel met een regenwaterput appeared first on .