De komst van de zomer gaat traditioneel gepaard met het bouwverlof. Het bouwverlof wordt verdeeld over drie weken in juli en twee weken op het einde van het jaar. Ben je recent gestart of start je weldra met een bouwproject? Dan ontsnap je niet aan het bouwverlof. Je doet er dan ook goed aan het bouwverlof in te calculeren in de kalender van je bouwproces. Hoe ziet het bouwverlof van 2015 eruit?
Het bouwverlof: een duidelijke kalender
In de bouwsector worden de vakantieperiodes wettelijk bepaald. De Confederatie Bouw publiceert jaarlijks een kalender waarin duidelijk vermeld wordt wanneer het wettelijk bouwverlof start – op 13 juli – en wanneer het eindigt – vrijdag, 31 juli 2015. Op het einde van het jaar krijgt de bouwsector ook nog inhaalrustdagen of de ADV-dagen. De bouwvakkers kloppen hiervoor een 40-urenweek in plaats van 38 uur waardoor ze op het einde van het jaar dus recht hebben op inhaalrustdagen. Voor 2015 loopt die periode van 21 december tot en met 31 december.
Bouwfirma’s zijn in principe niet verplicht om zich aan deze data te houden maar in de praktijk merken we wel dat het overgrote deel deze periodes respecteert. De reden hiervoor is de samenwerking tussen diverse bedrijven en aannemers. Het is onmogelijk voor een bouwbedrijf om haar werken voort te zetten als hun onderaannemers en leveranciers in verlof zijn. Net daarom volgt het overgrote deel uit de bouwsector de kalender.
Regionale verschillen in het bouwverlof van 2015
Iedere provincie heeft zijn eigen kalender en daar durven onderling al eens verschillen in op te treden. Zo begint het bouwverlof in de zomer al op 6 juli voor de regio Brussel-Halle-Vilvoorde tegenover 13 juli voor de regio’s Leuven en Antwerpen-Mechelen.
We zetten even alles op een rij:
In de regio BHV loopt het bouwverlof van 6 juli tot en met 31 juli. In Leuven start men op 13 juli en stopt het verlof op 31 juli.
In Antwerpen-Mechelen loopt het bouwverlof van 13 juli tot en met 31 juli.
In Oost-Vlaanderen loopt het bouwverlof door tot en met 3 augustus. De regio Hamme-Lokeren maakt echter een uitzondering: daar loopt het verlof van 20 juli tot en met 10 augustus.
West-Vlaanderen kiest er dan weer voor om het bouwverlof van 22 juli tot en met 7 augustus te laten doorgaan.
Daarnaast zijn er ook nog enkele rustdagen. Deze vallen op 7 & 8 april, op 15 mei en 5 november. Tot slot zijn er ook nog enkele vervangingsdagen, voor feestdagen namelijk 17 augustus (i.p.v. 15 augustus) en 6 november (i.p.v. 1 november).
Wat is de impact van het bouwverlof op uw project?
We vroegen het even na bij bouwonderneming Woningen Blavier en zij bezorgden ons het volgende antwoord:
“Met ongeveer een maand verlof per jaar is de kans zeer reëel dat het bouwverlof een impact zal hebben op jouw project. Om een vlot verloop van jouw project te garanderen, stemmen we onze verlofkalender af op die van de sector waarbij we een gemiddelde nemen van de verschillende regio’s. Dit betekent dat onze projectleiders en bouwvakkers een vakantie nemen van 3 weken.
Begin van het verlof | Einde van het verlof | |
Vlaanderen | 13/07/2015 | 03/08/2015 |
Wallonië | 06/07/2015 | 27/07/2015 |
Tijdens deze periode wordt ook de bouwtermijn even gepauzeerd. In ieder contract wordt de bouwtermijn vastgelegd – het aantal benodigde werkdagen om jouw woning te bouwen – en tijdens het bouwverlof blijft de teller dan ook even staan. Je hoeft bij je bouwtermijn dus niet 3 weken extra te tellen voor het bouwverlof, hier werd reeds rekening mee gehouden bij het bepalen van de bouwtermijn.”
Google+The post Data van het bouwverlof 2015 en de impact op jouw bouwproject appeared first on .