Droom je van een eigen huis en heb je net als het overgrote deel van de Vlamingen een baksteen in je maag? Maar wil je dan in een hedendaagse rijwoning wonen? Of zie je jezelf eerder in een klassieke fermette vertoeven? Of geef je toe aan je partner en kies je voor de pastorijstijl? We helpen je graag de knoop der bouwstijlen door te hakken – en gekibbel te vermijden – met de volgende tips en aandachtspunten.
Geef je ogen de kost
Het mooie aan België is dat je in zowat iedere straat minstens 3 verschillende bouwstijlen kan spotten. Trek er dus op uit en doe wat aan sightseeing. Neem je fototoestel mee en maak foto’s van die elementen die je mooi vindt. Op basis daarvan kan je architect of bouwfirma je gewenste bouwstijl bepalen en een ontwerp uitwerken.
Een dure of betaalbare bouwstijl?
Iedere bouwstijl wordt gekenmerkt door zijn eigen kenmerken en die kenmerken bepalen het prijskaartje van je woning. De typische cottagewoningen herkennen we bijvoorbeeld aan de dakkapellen en erkers, sierelementen en unieke dakconstructie, al dan niet met een rieten dak. Moderne woningen worden dan weer gekenmerkt door strakke lijnen en grote glaspartijen en vaak wordt de klassieke gevelsteen afgewisseld met sidings of een gevelpleisterwerk. Klassieke woningen zijn dan weer volumineus en maken vaak gebruik van natuursteen voor de afwerking van de gevel en het interieur.
De diverse kenmerken van iedere bouwstijl spelen logischerwijs een grote rol in het bepalen van het benodigde bouwbudget. Laat je daarom bijstaan door een expert. Hij of zij kan je de voor- en nadelen van iedere bouwstijl haarfijn uitleggen en kan je prijsbewuste alternatieven voorstellen.
Bouw toekomstgericht
Een gigantisch landhuis neerpoten met enkele aren grond erbij is eigenlijk niet meer van deze tijd. We moeten met z’n allen duurzamer bouwen en wonen. Duurzaam staat daarbij – en dan vooral in stedelijke omgevingen – voor compact bouwen. Moderne woningen gaan daarnaast vaak gepaard met grote glaspartijen om volop te profiteren van het natuurlijke daglicht en de bijhorende warmte. Een typische Engelse cottagewoning zou hier dus niet aan voldoen.
Alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de strenge energienormen van de Vlaamse overheid. In 2016 treedt er een nieuwe energienorm in voege en tot 2020 wordt die norm op regelmatige basis verder verstrengd. Om ervoor te zorgen dat je woning überhaupt al gebouwd mag worden, moét je dus wel toekomstgericht bouwen. Ook hier kan je beroep doen op tal van bouwexperts om jouw wensen te verenigen met de strenge eisen en normen van de overheid. Maak gebruik van de EPB-wegwijzer om te weten of jouw project aan de energieprestatieregelgeving moet voldoen. De wegwijzer geeft je een opsomming van de specifieke EPB-eisen zodat je weet waar je rekening mee moet houden bij het ontwerp en de bouw van je woning.
Bezoek kijkwoningen
Kijkwoningen zijn het uitgelezen middel om jouw gewenste bouwstijl te bepalen. Iedere architect en elk bouwbedrijf heeft een portfolio van ingerichte kijkwoningen waar je een kijkje kan gaan nemen naar het exterieur maar ook het interieur. Want hoewel de bouwstijl vooral zijn stempel drukt langs de buitenkant van je woning, bepaalt het deels ook het interieur. Hoewel een contrasterend exterieur en interieur ook best knap kan zijn natuurlijk.
De bouwvoorschriften
Je mag niet zomaar bouwen wat je wilt. Iedere gemeente heeft zijn eigen bouwvoorschriften waaraan jij je als bouwheer moet houden. Dit gaat van het type bebouwing over het soort dak tot de kleuren en materialen van je gevel. Daarom is het geen slecht idee om nog voor je een bouwgrond koopt, je oor te luisteren te leggen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Ook je architect of bouwfirma weet perfect welke esthetische en architecturale elementen al dan niet toegelaten of geweigerd zullen worden. Zo vermijd je teleurstellingen bij het ontwerp of het indienen van je bouwvergunning.
Bespreek je graag de verschillende bouwstijlen met een expert? Of doe je graag wat meer inspiratie op? Neem dan zeker een kijkje naar de inspiratiewoningen van Woningen Blavier waar je ook de prijzen en plannen kan raadplegen.
Google+The post Klassiek, modern of pastorij? In 5 stappen naar de perfecte bouwstijl appeared first on .