Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Zal de nieuwe woonbonus bouwen echt onbetaalbaar maken?

$
0
0

De Vlaamse regering is zinnens om de woonbonus fors in te perken. “De hervorming betekent een verlies van 1.300 euro per jaar”, blokletterden diverse kranten. Of ook: “Alle belastingplichtigen met een belastbaar inkomen van 20.600 euro of meer gaan erop achteruit.” Maar kloppen die cijfers ook? Wij zoeken uit wat de gevolgen van de gewijzigde woonbonus zijn op korte en middellange termijn.

Een van de meest in het oog springende maatregelen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is ongetwijfeld de inperking van de woonbonus: wie een woning wil bouwen of kopen, zal daar vanaf volgend jaar fiscaal minder voor beloond worden.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus dateert van 2005 en geldt in zijn huidige vorm nog tot en met 31 december 2014. Wie voor die tijd een lening aangaat om een woning te bouwen, verbouwen of kopen kan een belastingvoordeel van 25 à 50 procent krijgen, afhankelijk van het inkomen van de belastingplichtige.

Wat verandert er op korte termijn?

Vanaf 1 januari worden de gewesten bevoegd voor de woonbonus. De Vlaamse regering heeft al laten weten dat ze het verwerven van en eigen woning wil blijven stimuleren, maar dat de woonbonus wel zal worden teruggeschroefd. Verwacht wordt dat kandidaat-bouwers de komende maanden dan ook massaal naar de bank zullen lopen om op de valreep te genieten van de oude woonbonus.

En wat na 1 januari 2015?

Sluit je na 1 januari 2015 een lening af voor je woning, dan kom je terecht in het nieuwe systeem.  Het effectieve belastingvoordeel zal niet langer afhangen van het inkomen maar zal altijd 40 procent bedragen. In de praktijk wil dat zeggen dat gezinnen met een gemiddeld inkomen ongeveer 1.300 euro aan voordeel zullen verliezen. Wie een laag inkomen heeft, zal met de nieuwe regeling wél voordeliger af zijn.

Wat is het effect van de nieuwe woonbonus op de vastgoedprijzen?

Experts zijn het erover eens dat de teruggeschroefde woonbonus de prijzen op de vastgoedmarkt op middellange termijn zal drukken. Een daling van 5 procent de komende 24 maanden lijkt realistisch. Gaat de minder aantrekkelijke fiscaliteit samen met een rentestijging, dan zal dat voordeel echter vlug teniet worden gedaan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348