De energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt door het E-peil. Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger de woning is. Voor een wooneenheid in Vlaanderen anno 2014 is E 60 de norm. Tal van factoren hebben een invloed op het cijfer, zoals thermische isolatie, luchtdichtheid, compactheid en de aard van de verwarmingsinstallatie.
Ga je bouwen, dan moet je woning voldoen aan tal van energienormen. Het E-peil – hoe energiezuinig een woning is – mag in Vlaanderen de 60 niet overschrijven. Doet je nieuwbouwwoning dat toch, dan kun je je aan serieuze boetes verwachten.
Investeer nu in een laag E-peil, niet later
Investeren in energiezuinigheid kost je op korte termijn geld (vaak véél geld), maar op termijn kun je er heel wat kosten mee besparen op je energiefactuur. Hieronder overlopen we alle posten die een positief effect hebben op het E-peil. Ga je binnenkort bouwen, dan kun je met deze lijst naar je aannemer of sleutel-op-de-deurbedrijf stappen.
Nog één tip: investeren in energiezuinigheid stel je het best niet uit. Ga je bouwen of verbouwen, dan is nu het moment aangebroken om te isoleren. Werken nadien uitvoeren is vaak heel moeilijk én veel duurder.
Factoren die het een gunstige invloed hebben op het E-peil
- bouw zo compact mogelijk (een rijwoning is energiezuiniger dan een vrijstaande woning, een kubusvorm is beter dan een langgerekte balkvorm)
- bouw luchtdicht om warmteverliezen te beperken (besteed extra aandacht aan ramen en bepleistering van buitenmuren)
- investeer in isolatie: een goed geïsoleerde woning is bijna de helft energiezuiniger (vergeet naast dak- en muurisolatie ook de vloer niet)
- zorg voor een adequate ventilatie (liefst het D-systeem met mechanische toevoer en afvoer)
- kies voor energiezuinige verwarming (liever aardgas of stookolie dan elektriciteit)
- een zonneboiler of warmtepomp is een milieuvriendelijke oplossing voor je sanitair warm water
- spring zuinig om met elektriciteit (domotica kan op dit vlak helpen)