Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Een eigen huis, hoe begin ik er aan?

$
0
0

Op je eigen benen staan in je eigen huis: het is een droom die we allemaal koesteren. Toch ga je best niet onbezonnen te werk. Een eigen huis is namelijk een hele investering, dus je denkt maar beter goed na over de mogelijkheden. Uit onwetendheid stappen overslaan of overhaaste beslissingen nemen, kan je later nog zuur opbreken. Ga je helemaal voor een eigen stek? Lees er dan zeker onze tips op na. Op die manier wordt de realisatie van je droomhuis een eitje.

Je budget bepalen

Een huis bouwen kost een flinke cent. Het is daarom in de eerste plaats belangrijk om na te gaan over welk budget je kan beschikken. Vraag bij verschillende instellingen voorstellen voor leningen en kies het voorstel dat het best bij je past. In deze fase onderzoek je ook op welke premies en fiscale maatregelen je recht hebt. Dit durft sterk te verschillen van gemeente tot gemeente, dus ga goed na welke premies en maatregelen van toepassing zijn op jouw gemeente. Op het einde van de rit scheelt dat een aardige slok op de borrel. Vergeet ook zeker niet om je verzekeringen in orde te brengen: een schuldsaldoverzekering en een woonverzekering zijn onmisbaar.

Een goede architect zoeken

De volgende stap? Voor jezelf uitmaken hoe je woning er moet gaan uitzien en dan een goede architect zoeken. Hij zal samen met jou een plan opmaken. Als je helemaal tevreden bent over het resultaat, kan je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dit dossier bevat heel wat documenten, maar niet gepanikeerd: vaak helpt je architect je om alles in orde te brengen. Normaliter ontvang je binnen 75 dagen een advies van je gemeentebestuur. Is het positief? Dan is het de bedoeling dat je binnen de twee jaar start met de bouw.

Handige Harry of not so much?

Vervolgens moet je beslissen wat je graag zou uitbesteden. Als je een Handige Harry bent, kan je heel wat zelf doen. Of misschien laat je liever alles over aan vakmensen? Of een oplossing daartussen? Dan zal je zal in ieder geval een contract moeten afsluiten met een aannemer (of verschillende aannemers) en bouwbedrijven. Je architect kan in de meeste gevallen fungeren als veiligheidscoördinator en verslaggever. Hij bewaakt je budget en kijkt er op toe dat de werken correct uitgevoerd worden.

Wil je bouwen zonder stress? Dan ga je best in zee met een sleutel-op-de-deurbedrijf. Zij bieden een alles-in-éénoplossing die je heel wat zorgen bespaart. Al je paperassen worden geregeld, een architect tekent voor jou een plan op maat, alle premies worden geregeld… En je bent natuurlijk ook beschermd door de Wet Breyne, waaraan alle sleutel-op-de-deurbedrijven gebonden zijn.

Bereid je goed voor

Een eigen huis bouwen brengt heel wat kopzorgen met zich mee. Zeker als je niet goed voorbereid bent. Maak er dus een punt van om stap voor stap alle punten hierboven af te werken en met alle betrokken partijen schriftelijk vastgelegde afspraken te maken. Zo geniet je binnen de kortste keren van je mooie eigen huis!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348