In België verschilt de regelgeving over rookmelders per regio. De verschillen zijn niet alleen afhankelijk van het type gebouw, maar spelen zich ook af op het vlak van installatievereisten. Vind je je weg niet meer binnen al die regels? Inspirerend Wonen vergeleek voor jou de belangrijkste regels in de drie regio’s.
Wetgeving over rookmelders in Wallonië
In Wallonië zijn de regels over rookmelders het strengst. Zo is een optische rookmelder in elke woning verplicht. Is de oppervlakte van je woning groter dan 80 vierkante meter? Dan moet je zelfs twee rookmelders plaatsen. Voor huurwoningen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor de aankoop en de installatie van de rookmelder. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud.
Brussel en Vlaanderen
In Brussel zijn rookmelders alleen verplicht in huurwoningen. De verhuurder is niet alleen verantwoordelijk voor de aankoop en de installatie van de rookdetector, maar moet hem (of de batterij) ook zelf vervangen indien nodig.
In Vlaanderen zijn rookmelders verplicht in alle nieuwe woningen, in alle gerenoveerde woningen die een bouwvergunning nodig hadden en in alle huurwoningen met een huurcontract dat getekend werd na 31 december 2012. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder en het vervangen van de batterij.
Welk type rookmelder?
In Wallonië en Brussel zijn optische rookmelders verplicht. Bovendien moeten de rookmelders gecertificeerd zijn door een erkende organisatie. De rookmelders moeten werken op batterijen – die minstens vijf jaar meegaan – of met een stopcontact van 230V. Als je ervoor kiest om een stopcontact te gebruiken, moet je wel nog altijd een reservebatterij voorzien voor wanneer er een stroompanne zou zijn.
Welke kamer(s)?
Waar moet je je rookmelders nu precies plaatsen? Ook wat dat betreft, verschillen de regels per regio. In Brussel is een rookmelder verplicht in elke aparte ruimte die je moet doorkruisen om je naar een kamer bij de voordeur te begeven. In Wallonië verschillen de kamers waar je een rookmelder moet plaatsen naargelang het type van de woning. De website van het Waalse Gewest noemt een aantal voorbeelden.
Google+