Laten we eerlijk zijn: een woning kopen of bouwen kost handenvol geld. De meesten onder ons moeten letterlijk enkele decennia werken om hun woning af te betalen. Wist je dat je makkelijk tot enkele (tien)duizenden euro’s kan besparen door verschillende offertes te vergelijken? Ontdek hier hoe je een berekende keuze maakt!
De eerste indruk
Je zoektocht naar een goede bouwonderneming of aannemer start allicht op het internet. Op het internet vind je immers een heleboel bedrijven waar je meteen een eerste indruk kan opdoen van het bedrijf en hun realisaties. Vertrouw ook op de ervaringen van vrienden en familie of ga ten rade bij je architect. Met de vergaarde informatie kan je vervolgens een lijst van mogelijke bedrijven en aannemers opstellen.
De tweede etappe bestaat eruit om de potentiële bedrijven wat beter te leren kennen. Neem een kijkje op hun websites en ga op zoek naar eerdere realisaties en getuigenissen. Veel bedrijven organiseren ook events. Ga daar eens een kijkje nemen of nog beter: bezoek één van hun kijkwoningen. Zo kan je makkelijk nagaan of het bedrijf in kwestie wel in staat zal zijn om jouw woning te bouwen volgens de gewenste stijl en binnen jullie budget.
Pas je lijst waar nodig aan en maak een afspraak bij ieder bedrijf. De eerste kennismaking geeft je de mogelijkheid om je plannen en je lastenboek voor te leggen. Een goede aannemer zal meteen een adviserende rol aannemen en duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn. Op basis van die input stelt hij vervolgens een offerte op maat op. Houd er rekening mee dat dit enkele dagen tot weken in beslag kan nemen. Je zal snel merken dat niet iedere offerte even gedetailleerd is. Sommige bedrijven geven je enkele een globale prijs waardoor je geen zicht hebt op de verschillende bouwposten. Een gedetailleerd overzicht is echter een must om de offertes correct te vergelijken en een berekende keuze te maken. Sta dus gerust op je strepen en eis een gedetailleerde offerte met alle bouwposten.
Enkele belangrijke vragen:
- wat zijn de prijzen van de bouwmaterialen en worden er (goedkopere of duurdere) alternatieven aangeboden?
- wat zijn de verschillende kosten die de aannemer aanrekent en wat rekenen zijn concurrenten hiervoor aan?
- is de btw opgenomen in de offerte?
Een correcte prijs/kwaliteitverhouding
Het is zeer belangrijk om waakzaam te blijven over zowel de voorgestelde prijzen als de geleverde kwaliteit. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Onrealistisch lage prijzen zijn een belangrijk signaal dat er iets niet klopt. Vraag daarom steeds referenties van gebouwde woningen en tracht indien mogelijk in contact te komen met oude klanten. Zij kunnen hun ervaringen delen vanuit een neutraal standpunt. Ze hebben immers het hele bouwproces doorlopen en wonen intussen al geruime tijd in hun nieuwbouw. Zo weet je meteen of de kwaliteit al dan niet naar behoren is en in verhouding met de prijs.
In zee met een erkende aannemer?
Wil je nagaan of één van je potentiële aannemers erkend is? Maak dan gebruik van de online databank van FOD Economie. Wees er wel van bewust dat de lijst van erkende aannemers grotendeels bestaat uit de grootste bouwbedrijven. De erkenning is een kwaliteitslabel dus je doet er wel goed aan om met een erkende aannemer samen te werken. Om erkend te worden, wordt de aannemer immers onderzocht en gecontroleerd volgens een reeks van criteria van technische bekwaamheid en financiële capaciteit.
De garanties van de wet Breyne
Te pas en te onpas lees je verhalen over echte bouwrampen en bouwheren die opgelicht worden. De Wet Breyne vormt daartegen de ultieme garantie en beschermt jou als bouwheer. Toch zijn er veel bedrijven die deze wet aan hun laars lappen. Verifieer dus steeds of de wet Breyne opgenomen wordt in de overeenkomst.
Niet-erkende aannemers moeten daarentegen een voltooiings- of terugbetalingswaarborg geven. Deze waarborg garandeert dat je woning volledig afgewerkt wordt of de terugbetaling van gestorte bedragen in geval van ontbinding van de overeenkomst.
Meer weten over de wet Breyne?
Een correct voorschot
Vooraleer je het contract ondertekent, moet je er zeker van zijn dat er geen exuberante voorschotten gevraagd worden. De wet Breyne schrijft immers voor dat het voorschot niet meer dan 5% van de totaalprijs mag bedragen. Daarnaast moet ook de tienjarige aansprakelijkheid opgenomen worden in het contract. Deze beschermt je tegen verborgen gebreken maar ook tegen zware, zelfs zichtbare gebreken. Tot slot moet je ook de voorlopige en definitieve oplevering laten opnemen in je overeenkomst met de aannemer of de bouwonderneming.
Gewapend met deze tips en criteria kan je op zoek gaan naar een aannemer of bouwonderneming die aan alle vereisten voldoet. Zo ben je zeker dat je een berekende keuze maakt! Er is tot slot niets dat je tegenhoudt om offertes van verschillende aannemers tegen elkaar uit te spelen.
Google+