Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Kleine tuin beu? Ga voor een grote gemeenschappelijke tuin!

$
0
0

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe groot je tuin zou worden als je de schuttingen en heggen zou weghalen die jouw tuin scheidt van de buren? Een gemeenschappelijke tuin: het schrikt ons Vlamingen, die erg gesteld zijn op hun privacy, misschien af, maar mits goede afspraken is het zeker het overwegen waard.

Een gemeenschappelijke tuin vereist duidelijke afspraken

Nu de beschikbare woonruimte steeds kleiner wordt en we met z’n allen in de stad samenhokken, moeten de meesten tevreden zijn met een kleine tuin. Toch legt niet iedereen zich neer bij die situatie. Steeds vaker halen twee of drie naaste buren de schuttingen in hun tuin weg om zo te komen tot een grote gemeenschappelijke tuin. Ben je geïnteresseerd? Zorg er dan wel voor dat je duidelijke afspraken maakt met je buren.

Wat met privacy?

Het meest heikele punt is ongetwijfeld de privacy. Je kunt je zo al situaties voorstellen waarbij je eigenlijk het liefst alleen in de tuin zou zitten, zonder je buren. Bovendien wil je je ook niet verplicht voelen om een praatje te slaan met je buurman als jullie toevallig beiden in de tuin zitten. Hoe pak je dat aan?

Een tuinarchitect kan hier van goudwaarde zijn. Die kan de tuin door middel van natuurlijke begroeiing in ‘compartimenten’ verdelen. Zo heeft ieder toch nog zijn eigen ‘deeltuin’ als je even je privacy nodig hebt.

Goede verstandhouding

Een goede verstandhouding is absoluut noodzakelijk. Het heeft geen zin om een tuin te delen als je elkaar niet kunt luchten. Je moet openhartig met elkaar kunnen praten. Als iets je niet zint, zeg het dan meteen. Opkroppen heeft geen zin en leidt op termijn toch maar tot frustraties.

Wie onderhoudt de gemeenschappelijke tuin?

Duidelijke afspraken moet je zeker maken wat betreft het onderhoud van de tuin. Wie neemt wat voor zijn rekening? Het is, bijvoorbeeld, een goed idee om een beurtrol op te stellen voor wekelijks terugkerende klussen zoals het gras maaien. Let erop dat alle partijen een gelijk aandeel hebben in het onderhoud. Als het werk te veel van één kant komt, ga je op termijn problemen krijgen.

Wees flexibel

Stel: jij houdt van een moderne, strakke tuin met veel gras en ruime borders, maar je buurman is een romantisch type die het groen het liefst laat woekeren en ook graag een vijvertje wil. Wat dan? Schakel een tuinarchitect in! Die kan jullie beide smaken perfect integreren in één concept. De kosten voor de aanleg splitsen jullie uiteraard netjes in twee.

En tot slot …

Hou een natuurlijke scheidingslijn aan tussen beide tuinen. De schuttingen of heggen zijn dan wel verdwenen, maar toch kan het geen kwaad om via een grindpad of een beekje aan te geven waar de grenslijn loopt. Zo kunnen beide tuinen later gemakkelijk opnieuw gesplitst worden, mocht dat nodig zijn.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348