Licht op het terras, in de tuin of rond de woning creëert meer veiligheid en comfort en laat ons optimaal genieten van warme zomeravonden. Enkele tips bij het kiezen van de ideale gevelverlichting.
Gevelverlichting, enkele tips!
- Je doet er altijd goed aan minimale verlichting te voorzien langs je woning. Ideaal zijn zuinige lampen die automatisch aanspringen wanneer de avond valt en het donker wordt. Om niet te veel energie te verspillen, kan je de verlichting na een bepaald uur automatisch laten uitschakelen. Via een automatische bewegingsdetector gaat de gevelverlichting weer aan als iemand in de buurt van de woning komt.
- We onderscheiden twee soorten gevelverlichting. Grondspots kunnen de gevel discreet verlichten en praktische lichteffecten creëren. Anderzijds kan je ook een spot ter hoogte van de kroonlijst van het dak plaatsen. Dit soort spots zijn meestal functioneel en zorgen ervoor dat de ruimte rond de woning optimaal verlicht is.
- Voorzie ook een veiligheidslicht met een bewegingsdetector. Dit kan inbrekers afschrikken, maar je zal zelf ook het deurslot sneller vinden als je ’s avonds in het donker thuis komt.
- Kies je verlichting in functie van het type woning. Inbouwarmaturen moeten in de muur verwerkt worden, dus hiermee hou je best rekening bij het bouwen van de woning. Je kan ook een lichtschakelaar binnenshuis voorzien, zodat je met een druk op de knop alle buitenverlichting aan- of uitschakelt.
- Buitenverlichting blijft meestal lang branden, daarom raden we het gebruik van spaarlampen aan. Ze zijn bestand tegen warmte en koude. Maar gebruik geen spaarlampen in combinatie met detectors. Het voortdurend aan- en uitschakelen is niet goed voor een spaarlamp.
- Gebruik geen richtspots om een oprit of tuinpad te verlichten. Ze schijnen in de ogen.
- Verlichting kan in de zomer motten, muggen en insecten aantrekken. Er bestaan lampen die door hun kleurenspectrum minder insecten aantrekken, zoals de Insecta van Osram.