Duurzaam en energiezuinig bouwen, je ontkomt er niet aan. Zeker omdat de E-peilnormen van de overheid steeds strenger worden. Gelukkig lonen al die energiezuinige ingrepen wel – zowel voor het milieu als (op lange termijn) voor je portemonnee.
Ga je binnenkort zelf bouwen en wil je dat op de meest duurzame manier doen? Dan is een compacte sleutel-op-de-deurwoning helemaal je ding. Compactheid is namelijk een doorslaggevende factor als het aankomt op energiezuinigheid.
Een compacte woning, wat is dat?
Een energiezuinige woning, die krijg je door compact te bouwen, goed te isoleren, alles luchtdicht te maken, goed te ventileren en optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. Wat compact wonen juist inhoudt? Dat je de bewoonbare oppervlakte van je woning maximaliseert binnen een zo klein mogelijke buitenoppervlakte. Het is de beste manier om het warmteverlies via muren in te perken en vertaalt zich vaak in interessante vormen, zoals bollen en kubussen. Vooral de kubus zie je vaak terugkomen bij compacte woningen.
Probleemloos het E-peil halen
Door te kiezen voor een energie-efficiënte vorm zoals bijvoorbeeld een kubus, wordt je woning een heel pak energiezuiniger. En dat heeft zo zijn gevolgen voor het E-peil van je woning. Een compacte woning zal veel gemakkelijker de norm van E60 halen dan een niet-compacte woning. Je zal met andere woorden veel minder (of in sommige gevallen zelfs niet) moeten investeren om te voldoen aan de Vlaamse norm. Ga je binnenkort bouwen? Weet dan dat het E-peil vanaf 2016 verlaagd wordt naar E50. Voor niet-compacte woningen zal het heel wat investeringen vergen om dit niveau te bereiken. Zo compact mogelijk bouwen, is de sleutel(-op-de-deur) voor succes.
Compact bouwen? Doen!
Compact bouwen is the way to go als je een nieuwbouwwoning gaat bouwen. Het is namelijk de beste garantie om de steeds scherpere E-norm probleemloos voor elkaar te krijgen. Bovendien bespaar je tijdens het bouwen én zal je verbruik lager zijn, waardoor je energiefactuur heel wat lager uitvalt.
Is een kubus niet helemaal je ding? Hou er dan in ieder geval rekening mee dat je de verhouding tussen de bewoonbare oppervlakte en de verlieslatende buitenoppervlakte (muren, ramen, dak…) zo groot mogelijk houdt. Garages en andere koude ruimtes, bijvoorbeeld, bouw je best niet bij het huis aan. Het maakt de verlieslatende oppervlakte alleen maar groter.