Wat begint als een fantastische bouwdroom, wordt al snel een heel concreet droomgebouw. Ben je momenteel op zoek naar een bouwgrond in een mooie streek? Dit is het beste moment om stil te staan bij je woonconcept en het grondplan. Valt je oog bijvoorbeeld op een prachtig hellend terrein in de heuvels van het Heuvelland, de Vlaamse Ardennen of het Hageland, dan zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden.
Meerdere mogelijkheden
Bouwondernemingen maken gebruik van verschillende technieken om een woning te realiseren op een steile helling. Een deel van de woning kan worden opgetild door middel van een uitkragende ligger, of op palen worden gezet. De woning kan zich tegen de heuvel nestelen door een opeenvolging van (halve) bouwlagen. Maar je kunt de woning ook deels ingraven.
Aandachtspunten op een hellend terrein
Kies je ervoor om je droomhuis gedeeltelijk in te graven, dan zitten de funderingen uiteraard een pak dieper ingegraven aan de bergzijde dan aan de dalzijde. Er zijn speciale voorzieningen die vermijden dat je funderingen lijden onder vocht of droogte.
Ongeacht de steilheid van het terrein, vermijd je het best aanaardingen (ophogingen) van meer dan 50 centimeter ten opzichte van het natuurlijke reliëf.
Toegankelijkheid
Een cruciaal aandachtspunt wanneer je op een helling bouwt, is de toegang tot het terrein en tot de woning zelf. Ligt de straat lager, dan voorzie je de entree en garage het best in de kelderverdieping. In het andere geval, wanneer je terrein dus daalt ten opzichte van het straatniveau, kun je overwegen om een parkeergarage of parkeerplaats te voorzien bovenop je huis.
Wanneer de woning wat verder van de straat ligt, kun je het probleem van de steile helling overkomen door een kronkelende oprit aan te leggen.
Is ook dat geen optie? Contacteer dan je gemeente en vraag een gereserveerde parkeerplaats langs de straat aan. Meer info nodig? Neem vrijblijvend contact op met de woningbouwexperts van Blavier.