Het is algemeen geweten dat het bouwverlof in de zomer thuishoort en dat het alle bouwprojecten even op pauze zet. Maar waaruit bestaat dat verlof nu precies? En wanneer valt het in 2016? We zetten de details op een rijtje.
Het bouwverlof gedefinieerd
De vakantie van de bouwsector, of het bouwverlof, neemt drie weken van de zomer in beslag. De regel geldt voor het hele land, maar er kunnen wel regionale verschillen zijn. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat werknemers in Brussel-Halle-Vilvoorde nog ijverig aan het werk zijn terwijl die van Limburg al volop van hun vakantie genieten.
Aanbevelingen voor collectieve sluitingen
Het bouwverlof is niet wettelijk verplicht, maar eerder een aanbeveling. De situatie verandert als het in het arbeidsreglement opgenomen is. Werknemers kunnen dan niet verplicht worden om tijdens die vakantieperiode te komen werken.
Hier vind je de data voor 2016 per regio:
- Arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde: 4 juli t.e.m. 29 juli
- Arrondissement Leuven: 11 juli t.e.m. 29 juli
- Arrondissement Antwerpen, Turnhout en Mechelen: 11 juli t.e.m. 29 juli
- Provincie Oost-Vlaanderen (zonder Sint-Niklaas, Hamme en Lokeren): 18 juli t.e.m. 8 augustus
- Arrondissement Sint-Niklaas: 11 juli t.e.m. 1 augustus
- Kantons Hamme en Lokeren: 22 juli t.e.m. 12 augustus
- Provincie West–Vlaanderen: 18 juli t.e.m. 5 augustus
- Provincie Limburg: 13 juli t.e.m. 3 augustus
Beïnvloedt het bouwverlof jouw project?
Ben je aan het (laten) bouwen? Dan zal het bouwverlof sowieso een impact hebben op je project. De meerderheid van de aannemers houdt zich aan de aanbevelingen voor de vakantie, en dus is het niet meer dan logisch dat de jouwe dat ook zal doen. Belangrijke noot: die drie weken zijn niet inbegrepen in de berekening van het aantal werkdagen dat nodig is om jouw huis neer te zetten.
Ook Blavier past haar verlofperiode aan die van de sector aan en respecteert de regionale verschillen. Wil je hierover meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren!