Wil je energiezuinig en betaalbaar wonen? Dan is isolatie cruciaal, maar nog vóór je daaraan denkt, moet je nadenken over hoe je je woning zo compact mogelijk kunt maken. En neen, compact bouwen is niet hetzelfde als klein bouwen! Een woordje uitleg over de troeven van compact wonen.
Wat verstaan we onder ‘compact wonen’?
Technisch gezien is de compactheid van een gebouw de verhouding van het beschermd volume over het aantal verliesoppervlakken. Het beschermde volume, dat is het totale volume van de verwarmde ruimten in je woning. Verliesoppervlakken zijn muren, vloeren, daken, ramen, … waarlangs warmte verloren kan gaan. In principe is een bol de meest compacte ruimtefiguur, maar dat is natuurlijk niet praktisch. Voor een huis is een kubus de meest compacte vorm. Je bouwt dus beter een kubusvormige woning met weinig inhammen en uitsteeksels dan een lange balk of complexe vorm.
Een gedeelde muur met je buur wordt niet als een verliesoppervlak beschouwd (want beide huizen zijn ‘beschermde volumes’). Dat betekent dat rijhuizen per definitie compacter zijn dan vrijstaande woningen met hetzelfde volume.
Energie besparen door compact te bouwen
Een van de belangrijkste voordelen van een compacte woning is het lagere energieverbruik. Er gaat namelijk minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Maar dat is niet alles. Je bespaart ook flink tijdens het bouwproces. Een compacte woning is structureel eenvoudiger dan een woning met een onregelmatig grondplan. En hoe minder buitenmuren je nodig hebt, hoe lager de bouwkosten liggen.
Iedereen een kubuswoning?
Compact wonen is niet hetzelfde als klein wonen. Je kunt perfect genieten van dezelfde bewoonbare oppervlakte als je buurman én toch veel compacter wonen. Toch als jij in een slim vormgegeven kubus woont, en je buur in een L-vormig huis met veel hoekjes en kantjes.
Moeten we dan allemaal in een kubus gaan wonen? Natuurlijk niet. Er zijn tientallen opties denkbaar om je droomwoning vorm te geven op de manier die jij wil en met oog voor de compactheid van het gebouw. Meer weten? Vraag advies aan een professionele bouwadviseur en ontdek hoe jouw project wel kan varen bij deze inzichten!