Wie niet rijk is, moet slim zijn. Of hoe ging dat gezegde ook alweer? Een eigen huis bouwen is en blijft een droom voor veel Belgen. Als je het goed aanpakt, is het zelfs een haalbare droom. Want hoewel het benodigde budget voor een eigen woning jaar na jaar groeit, bestaan er heel wat budgettips die je helpen om je droom waarheid te maken. Wij dragen alvast ons steentje bij aan jouw bouwdroom met volgende budgettips.
Bouwen volgens de KISS-methode
KISS staat voor Keep It Simple & Straightforward en vindt zijn oorsprong in de programmeurswereld. Je kunt het principe ook toepassen op de bouw van je woning. Het benodigde bouwbudget groeit aanzienlijk met elke vierkante meter die je toevoegt aan de oppervlakte. Een eenvoudige en bij voorkeur compacte constructie kost dus stukken minder dan een grote, complexe constructie met een unieke vorm. Daarnaast helpt compact bouwen je om achteraf te besparen op je energiefactuur. Het verbruik van een compacte woning ligt immers gevoelig lager dan dat van een ruime villa.
Een open plan
Deze tip werkt in twee richtingen. Enerzijds staat een open plan gelijk aan minder muren en dus minder bouwmaterialen. Anderzijds creëert een open plan een groter ruimtegevoel. Zo kun je kleiner bouwen zonder het gevoel te hebben dat je inboet aan ruimte. Let wel op, een te brede ruimte vergt een aangepaste draagstructuur om de overspanning te kunnen maken, en dat betekent dan weer meestal een extra kost. Zoek dus naar het juiste compromis. Vraag daarvoor gerust raad aan je architect en je bouwadviseur.
Kosten spreiden
Wie droomt niet van een volledig afgewerkte zolderkamer waarin je de master bedroom onderbrengt? Als het even kan mét een en-suite badkamer en zithoek die je voorziet van alle nodige luxe? Wij alvast wel! We beseffen echter maar al te goed dat zo’n kamer meteen enkele duizenden euro’s toevoegt aan je budget. Zo zijn er heel wat zaken die je beter even op de lange baan schuift om geld vrij te houden voor de essentiële zaken. Op die manier bouw je binnen je budget en kun je in een later stadium investeren in een luxueuze afwerking, een extra badkamer of een keuken met alles erop en eraan.
Er zijn heel wat punten waarop je initieel kunt besparen, zoals:
- de badkamer en keuken
- vloeren
- binnendeuren
- schilderwerken
- afwerking van de zolder en kelder
De handen uit de mouwen steken
Eén van de meest voor de hand liggende manieren om te besparen, is de doe-het-zelfmethode. Er zijn heel wat (voorbereidende) werkjes die zelfs de grootste leek kan uitvoeren. Daarnaast heb je ongetwijfeld wel iemand in de familie of je vriendenkring die je kan helpen bij het plaatsen van het sanitair of de vloer. Hoe minder werk je aan aannemers of vaklui uitbesteedt, hoe meer je kunt investeren in het totale bouwbudget.
Zorg er wel voor dat je zeker bent van de geleverde kwaliteit. Besparen op experts om te investeren in amateurs zal je achteraf alleen maar meer geld kosten.
Stick to the plan
Een huis bouwen doe je niet onbezonnen. Een goed plan waarbij het budget duidelijk afgebakend wordt, is meer een must dan een nice-to-have. Meer nog, het helpt je om je budget bij elke fase van het project te bewaken.
Laat je omringen door experts of vraag raad aan familie en vrienden met bouwervaring. Zo kun je een volledig beeld schetsen van alle mogelijke kosten en weet je meteen ook welke onvoorziene kosten je maar beter in rekening kunt nemen. Hoe je het ook draait of keert, een bouwbudget opstellen is geen exacte wetenschap. Er duiken altijd wel ergens onvoorziene kosten op. Hier geldt dus: better safe than sorry!
Op zoek naar meer advies? Dan vind je hier nog enkele waardevolle tips om betaalbaar te bouwen.
Foto: Blavier kijkwoning
Google+