Platte daken hebben te kampen met enkele hardnekkige vooroordelen: er verschijnen al snel barsten, het vereist een consequent en regelmatig onderhoud, de ruimte eronder verandert tijdens de zomer in een sauna, … Enkele jaren geleden klopten die stellingen grotendeels maar platte daken hebben de laatste jaren een sterke evolutie gekend waardoor er voor iedere situatie en woning een aangepaste oplossing bestaat. We tonen je graag de mogelijkheden!
Oplossingen op maat voor ieder type plat dak
Het spreekt voor zich dat de ruimtes onder het plat dak niet in een sauna mogen veranderen tijdens de zomermaanden. Witte dakbekleding zorgt ervoor dat het zonlicht gereflecteerd wordt waardoor er minder warmte doordringt in het gebouw. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de airco geen overuren moet draaien tijdens de zomermaanden en dat je dus aardig wat bespaart op je energiefactuur.
Daarnaast is een plat dak ideaal wanneer je regenwater wilt recuperen voor het sanitair (toilet) en/of de tuin. Belangrijk aandachtspunt: kies voor een pH-neutrale dakbedekking zodat de zuurtegraad van het regenwater niet gewijzigd wordt.
Het meest tot de verbeelding sprekende voordeel van een plat dak is dat je het moeiteloos omtovert tot een knap dakterras! Uiteraard moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen en verschillende regels respecteren. Zo mag je een plat dak niet zomaar omvormen tot dakterras en moet je hier een stedenbouwkundige vergunning voor hebben. In tweede plaats is het belangrijk dat je makkelijk toegang krijgt tot het dakterras en dat de dakbedekking perfect afgedicht is. Denk tot slot ook aan je veiligheid en voorzie balustrades waar nodig.
De troeven en ongemakken van een groendak
Kies je voor een plat dak? Dan heb je meteen de perfecte ‘voedingsbodem’ om een groendak aan te leggen. Groendaken bestaan uit levende planten die een extra isolatielaag toevoegen aan je dak. Bovendien beschermen ze de dakbedekking tegen schadelijke UV-stralen. Hierdoor gaat je dakbedekking langer mee en blijven de ruimtes onder het dak lekker fris tijdens de zomer. Een groendak zorgt naast thermische isolatie ook voor akoestische isolatie.
Keerzijde van de medaille? Meer onderhoud. Het hangt er weliswaar vanaf of je kies voor een extensief of intensief groendak. Een extensief groendak bestaat voornamelijk uit mossen, een intensief groendak houdt een combinatie van terrassen, paden en groenzones in. Intensieve groendaken brengen dus meer onderhoud met zich mee, vergelijkbaar met een ‘gewone’ tuin. Alle aanwezige elementen op een groendak – paden, terrassen, beplanting, … – zorgen voor extra belasting van je dak en de fundering. Ga dus na of beiden dat extra gewicht kunnen dragen. Tot slot maakt de beplanting het moeilijker om lekken op te sporen.
Mooi meegenomen: diverse gemeenten alsook de Vlaamse Overheid voorzien subsidies voor de aanleg van een groendak.
Wat met de plaatsing van zonnepanelen?
Zonnepanelen leveren het meeste rendement wanneer je ze onder een hellingshoek van 30 tot 40 graden plaatst. Op platte daken is het perfect mogelijk om de hellingshoek optimaal in te stellen aan de hand van frames. Zo ben je er altijd zeker van dat je zonnepanelen een optimaal rendement leveren. Het nadeel is dat de bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen op een plat dak duurder zijn dan de materialen voor een schuin dak.
Google+