70.000 inbraken per jaar of maar liefst 200 per dag. Dat is de trieste balans van 2014. In de meeste gevallen kregen de inbrekers toegang via de ramen en deuren. Dat zijn immers de zwakke schakels van de meeste huizen. Een goede tip: zet inbraakbeveiliging hoog op je prioriteitenlijstje wanneer je gaat renoveren of bouwen. Zo slaap je altijd op twee oren!
De inbraakweerstandsklasse van je deur
De truc met de kredietkaart of haarspeld zal weinig succes opleveren. Inbrekers beschikken echter over (zwaar) materiaal om zich een toegang tot je woning te verschaffen. Een oude voordeur is dan ook zo gekraakt. Daarom kent men inbraakweerstandsklassen toe aan deuren, gaande van 1 tot en met 6. Deuren uit de 6e klasse bieden de beste bescherming en vertragen of weren ervaren inbrekers met zwaar materiaal (moker, ijzeren wig, slijpschijf, klophamer, …).
7 op 10 inbrekers komt binnen langs de deur en die zwakke plek verdient dus het meeste aandacht. Voor particuliere woningen gebruikt men vooral deuren uit de eerste drie klassen. Inbrekers van woningen gebruiken ofwel fysiek geweld ofwel gereedschap als schroevendraaiers, een koevoet, wiggen, een tang, …om een toegang tot je woning te verschaffen.
Als je wilt investeren in een inbraakwerende deur, dan zijn dit de belangrijkste eigenschappen:
- het materiaal: een stevige deur wordt gemaakt van kunststof als PVC en wordt verstevigd met aluminium.
- het slot: kies voor inbraakwerend deurbeslag en meerpuntssluiting. Hierdoor sluit de deur op meerdere punten in het kozijn.
- de beglazing: let er op dat de beglazing er niet langs buiten uitgenomen kan worden en kies steeds voor dubbel gelaagd glas.
Zorg er tot slot ook voor dat de deur goed aansluit op het kozijn. Grote kieren tussen de deur en het kozijn vormen een makkelijk doelwit voor inbrekers. Door hun koevoet of schroevendraaier er tussen te wringen, raakt de deur al snel geforceerd.
Houd inbrekers buiten met de juiste ramen
Glas is een gevoelig en broos materiaal. De beglazing is bij veel huizen het zwakke punt, vooral wanneer er enkel glas gebruikt wordt. Gelaagd glas zorgt niet alleen voor een betere isolatie maar houdt ook de inbrekers buiten. Vergeet zeker niet om ook de kleine ruitjes – bijvoorbeeld aan het toilet – van gelaagd glas te voorzien. Inbrekers komen vaak binnen langs kleine ramen omdat deze minder lawaai maken bij het breken.
Andere aandachtspunten zijn de sloten, de raamkozijnen of profielen en het aantal vergrendelpunten. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor extra venstersloten of afsluitbare raamgrepen. Slaagt de inbreker erin om het glas te breken? Dan voorkomt het slot dat hij het raam kan opendraaien. Kies er tot slot voor om waar mogelijk vaste ramen te plaatsen die niet geopend kunnen worden en opteer voor kantelbeveiliging.
De rolluik als extra obstakel
De rolluik vormt nog een extra hindernis voor snoodaards. Kies voor een rolluik met geveerde ophanging of elektrische rolluiken. De veer (bij manuele rolluiken) en de motor (bij elektrische rolluiken) zorgt ervoor dat inbrekers de rolluik niet naar boven kunnen duwen. Je kan kiezen tussen een inbouw-, opbouw- of voorzetrolluik. Inbouwrolluiken bieden de meeste bescherming aangezien de kast volledig weggewerkt is en de rolluik het best aansluit op het raam.
Investeer in technologie
Next level inbraakbeveiliging? Dan kan je investeren in een alarmsysteem met sensoren. Deze pikken de minste beweging op of detecteren wanneer een raam of deur geopend wordt waarna het alarmsysteem in werking treedt. Bovendien kun je tegenwoordig kiezen voor domotica met een geïntegreerd alarmsysteem en camera’s. Zo brengt het systeem je meteen op de hoogte via een melding op je smartphone en kan je via je smartphone volgen wat er gebeurt en eventueel opnames maken die je aan de politie kan overhandigen.
Vertrouw je liever niet op technologie? Investeer dan in een trouwe waakhond en vraag aan je buren om een oogje in het zeil te houden. Werk je samen met een aannemer voor de bouwwerken of renovatie of ga je sleutel op de deur bouwen? Dan kan je aannemer of het bouwbedrijf je meer vertellen over alle mogelijkheden die binnen jouw budget passen.
Google+