Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

5 handige tips om de ideale bouwgrond te kopen

$
0
0

Je bouwgrond vormt letterlijk de fundering van je toekomstige woning. Omdat de ene bouwgrond de andere niet is, doe je er goed aan om een kritische selectie te maken. Je hebt vast al enkele belangrijke criteria in gedachten: locatie, prijs, grootte, … Maar heb je ook al aan de volgende vijf tips en criteria gedacht?

De ligging van de bouwgrond

Waar de ene droomt om letterlijk in ‘the middle of nowhere’ te wonen, kies jij er misschien voor om wat dichter bij de stad en je werk te wonen. De ligging van je bouwgrond is dan ook een eerste, doorslaggevende factor in je selectieproces. Zo kan je de nabijheid van winkels, een ziekenhuis, scholen, kan je in overweging nemen. Ook de bereikbaarheid is een belangrijke factor. De nabijheid van verbindingswegen of een station betekent dat je overal snel(ler) heen kan. Anderzijds kan dit lawaaihinder met zich meebrengen. Knopen doorhakken is dus de boodschap.

tips bouwgrond kopenEen gunstige oriëntatie

Hier zal je allicht niet bij stilstaan maar de oriëntatie van de bouwgrond heeft een sterke invloed op je wooncomfort, verwarmingskosten én de energieprestaties van je woning. Ga na of het mogelijk is om de woning naar het zuiden te richten zodat je optimaal van het zonlicht kan genieten. Neem ook de helling, vegetatie en het reliëf van de grond. Hoge bomen belemmeren immers het binnenkomende zonlicht. In een ideale wereld kan je dankzij een optimale oriëntatie 10 tot 30% besparen op je energieconsumptie in een woning met standaard isolatie. Voor lage-energie- en passiefwoningen loopt dat cijfer zelfs op tot 70%!

De kwaliteit van de grond

Een bodemattest is verplicht bij de verkoop van een bouwgrond. Zo weet je als koper of het om ‘gezonde’ grond en ben je beschermd in geval van een risicogrond (vervuilde grond). De kwaliteit is immers cruciaal voor de fundering. In geval van een risicogrond moet de verkoper een bijkomend bodemonderzoek laten uitvoeren en de resultaten voorleggen aan OVAM. In geval van sterk verontreinigde grond moet er eerst een bodemsanering plaatsvinden.

De stedenbouwkundige vergunning

Je hebt vast al een goed beeld gevormd van hoe je woning er moet uitzien. Voor je tot de aankoop overgaat, is het dan ook belangrijk om weten of er überhaupt wel gebouwd mag worden op de grond. In het stedenbouwkundig attest wordt opgetekend om welk type grond het gaat (recreatiegrond, landbouwgrond, bosgrond, …). Kan de verkoper het attest niet voorleggen? Dan kan je terecht bij de gemeente waarin de grond gelegen is.

Daarnaast raden we je ook aan om eerst te verifiëren of je jouw bouwplannen wel mag uitvoeren op je bouwgrond. De gemeente kan bepaalde bouwvoorschriften opleggen. Iedere gemeente hanteert bepaalde voorschriften en een bezoekje aan het loket van de bouwdienst kan dan ook voor opheldering zorgen.

Het prijskaartje

De prijs van je bouwgrond is afhankelijk van diverse factoren. De prijs van een bouwgrond in hartje Antwerpen zal een stuk hoger liggen dan een bouwgrond in de Vlaamse Ardennen. Wil je weten wat de gemiddelde bouwgrondprijzen in jouw gemeente zijn? Dan kan je een kijkje nemen op de website van de FOD Economie. Dat leert ons dat er enorme verschillen zijn tussen de gemiddelde prijzen in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

gemiddelde bouwgrondprijzen per gemeente - bouwgrond kopen tips

De ideale bouwgrond bestaat dus uit een goede combinatie van diverse factoren. Om de zoektocht te vergemakkelijken, kan je in zee gaan met een professioneel bouwbedrijf. Zij beschikken vaak over interessante bouwgronden. Daarnaast kennen ze de regio als hun broekzak en leiden ze je met plezier naar interessante gronden.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348