Het belang van een goed functionerende ventilatie kan niet genoeg benadrukt worden. Er bestaan verschillende systemen van mechanische ventilatie, maar welk systeem is er nu het beste voor jouw woning? Hier ontdek je de voor- en nadelen van systemen C, C+ en D.
Ventilatie: zo werkt het
We sluiten onze woningen zo goed mogelijk af, zodat je geen last hebt van koude en tocht. Deze zijn immers slecht voor de energieprestatie en doen je verwarmingsfactuur stijgen omdat je al die koude lucht telkens opnieuw moet opwarmen. Maar voor je eigen gezondheid is het wel belangrijk om de lucht in je huis te verversen. Dat is wat ventilatie doet. Een ventilatiesysteem vervangt de gebruikte binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf, door kieren, ramen en deuren. De woningen van vandaag hebben nood aan een mechanisch ventilatiesysteem, dat de aanvoer en/of afvoer van lucht zorgvuldig reguleert.
Gecontroleerde mechanische ventilatie: systeem C of D?
Er bestaan twee soorten installaties voor goed geregelde mechanische ventilatie: systeem C en systeem D. Een ventilatiesysteem C voert vervuilde en vochtige lucht af via afvoerroosters in de badkamer, keuken, berging en toilet. Verse lucht komt op natuurlijke wijze naar binnen door raam- of muurroosters. De verse, droge lucht komt binnen in de slaapkamers en leefruimtes, terwijl de vervuilde lucht uit de ‘natte ruimtes’ wordt weggezogen.
Bij een ventilatiesysteem D worden zowel de aanvoer als de afvoer mechanisch geregeld. Er is sprake van een ‘dubbele flux’. Een ventilatiemotor, meestal in de zolderruimte, zuigt verse lucht in de woning en leidt gebruikte lucht naar buiten. Bovendien wordt de binnenkomende lucht door een energiezuinige warmtewisselaar op de juiste temperatuur gebracht. Een woning met ventilatie D heeft doorgaans het beste E-peil.
Een zelfregulerend systeem met een ventilatie C+
Het nadeel van een systeem D is dat je buizen naar elke ruimte van je woning moet leggen. Dit maakt het systeem relatief duur, bovendien moet je er in het concept van je woning rekening mee houden dat je al die buizen kwijt kunt. De buizen en filters vereisen ook redelijk veel onderhoud. Een systeem C is daarentegen heel gebruiksvriendelijk.
Een nadeel van een ventilatiesysteem C is dan weer dat er koude lucht in je leefruimtes binnenkomt, wat niet altijd even aangenaam is. De technologie staat echter niet stil. Een systeem C+ werkt op dezelfde manier als een C-systeem, maar heeft zelfregulerende toevoerroosters. Zo’n systeem laat dus alleen koude lucht binnen wanneer dat nodig is. Deze optimalisatie zorgt ervoor dat een C+ systeem vaak een even goed E-peil haalt als een D-systeem, maar wel minder elektriciteit verbruikt omdat de motor niet continue draait.
Wie in zijn nieuwbouwwoning tot het uiterste wil gaan qua energieprestaties, zal de voorkeur geven aan een systeem D. In de meeste woningen is een systeem C+ echter beter haalbaar. Dankzij de zelfregulerende roosters heeft het bovendien dezelfde balancerende werking als het dubbele flux-systeem D.
Google+