Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Een vide in je woning: architecturale meerwaarde of verliespost?

$
0
0

Een vide is eigenlijk een ruimte zonder oppervlak of een lege ruimte tussen twee verdiepingen. Esthetisch is het een enorme meerwaarde voor je woning. Om nog maar te zwijgen van al dat daglicht dat binnenvalt. Maar heeft zo’n vide ook nadelen en wat zijn de aandachtspunten wanneer je een vide wilt realiseren in je (nieuwbouw)woning?

Baden in daglicht

Een vide zorgt bovenal dat je woning baadt in het natuurlijke zonlicht en kan aan de voorzijde of achterzijde van je woning ingeplant worden. Vanop de mezzanine – waar zich meestal een slaapkamer of het bureau bevindt – heb je dan een uitstekend zicht op de woonkamer of de keuken en de tuin. Als de woning goed ontworpen wordt, win je aan ruimtelijk gevoel. Dit maakt van de vide een handige ‘tool’ om compacte rijwoningen toch een open (loft)gevoel te geven.

Een vide leent zich ook perfect tot een rustiek plafond met houten balken die je in een kleur naar wens kan schilderen of in hun oorspronkelijke kleur kan behouden. Daarnaast kan je ook van de trap die naar de mezzanine leidt een ware eyecatcher maken. De mezzanine zelf biedt de ideale ruimte voor een slaapkamer of thuiskantoor.

Een vide in je woning maken

Slim verwarmen en ventileren

Sommigen onder jullie huiveren allicht bij de gedachte aan de verwarmingskosten. Een vide vergroot immers de ruimte waardoor er warmteverlies ontstaat. Gelukkig bestaan er aangepaste verwarmingsmogelijkheden om het warmteverlies te beperken of zelfs te elimineren. Het komt er vooral op neer dat de warmte goed verspreidt en verdeeld wordt.

Een strategisch geplaatst schoorsteen en een economisch verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp, vormen een goede combinatie. Zo heb je hangende kachels die je in het midden van de ruimte kan plaatsen. Zulke kachels verspreiden de warmte gelijk overheen de ruimte en zijn bovendien een lust voor het oog! Om het warmteverschil tussen de twee niveaus te minimaliseren, is het aangeraden om vloerverwarming te combineren met Gecontroleerde Mechanische Ventilatie (GMV) met dubbele flux. Een dubbele flux systeem laat toe om de warmteverliezen en de vers aangevoerde lucht te controleren.

Het spreekt voor zich dat het makkelijker en goedkoper is om bovenstaande te integreren in een nieuwbouw dan in een bestaande woning.

Een goede ligging en oriëntatie

Wie een vide in zijn woning wilt, moet natuurlijk rekening houden met de oriëntatie van de woning en de locatie van de vide. De vide aan de achterzijde van je woning inplanten, waar je zelden of weinig daglicht hebt, doet het nut van een vide grotendeels teniet. Het doel van de vide is om daglicht diep in je woning te laten binnendringen en de ligging verdient dan ook alle aandacht bij het opstellen van de plannen.

Safety first, akoestiek tweede

Het is belangrijk dat je de nodige preventiemaatregelen treft. De mezzanine heeft toch al gauw een hoogte van 3 meter en daar wil je niemand zien af vallen. Voorzie daarom een voldoende hoge balustrade. Een glazen balustrade draagt onze voorkeur: dit belemmert het zicht niet, zorgt voor transparantie en biedt toch de nodige veiligheid. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een trapleuning een must is.

Er bestaan ook geluidsdempers om de echo in de vide te verzachten. De echo weerkaatst op harde, gladde oppervlakken. Met enkele goedgekozen hoeken kan de weerkaatsing dus verminderd worden. Ook minerale wol – zoals glaswol of rockwool – zorgt voor akoestische isolatie in je woning. Tot slot kan je ook met enkele goedgeplaatste tapijten verhinderen dat de echo weerkaatst.

vide maken woning

Interieurtips voor de vide

  • Ga voor een dramatisch effect met verlichting die van aan het plafond tot in de woonkamer reikt.
  • Combineer hanglampen en hang ze op verschillende hoogte.
  • Gebruik grote planten om de ruimte te vullen
  • Maak ware eyecatchers van je balustrades en de leuning
  • Gebruik ramen om je vide af te scheiden van de andere ruimtes
Foto top: LeCouvent-Loft

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348