Je wil een woning bouwen of renoveren? Heel wat mensen worden geconfronteerd met bouwproblemen. Als bouwheer in spé is het dus van cruciaal belang om alles in het werk te stellen zodat je niet wordt opgelicht. Enkele tips…
1. Zoek betrouwbare partners
Je gaat een woning laten bouwen? Of je start een renovatieproject? Zoek dan een betrouwbare en competente aannemer. Heb je er een gevonden? Ga na wat zijn reputatie is en zorg dat hij te vertrouwen is. Vraag referenties op en neem contact op met de personen die hij doorgeeft. Twijfel niet om de kwaliteit van zijn werk te controleren. Check ook of hij over de nodige beroepsbekwaamheid beschikt en erkend is. Kijk tenslotte na of hij zijn sociale en fiscale verplichtingen nakomt.
2. Waak over je bouwbudget!
Denk altijd goed na voor je een financiële beslissing neemt. Vraag altijd gedetailleerde, schriftelijke documenten. Eis een lastenboek en lees altijd aandachtig de documenten die je ondertekent. Zet zoveel mogelijk op papier en neem vooral de tijd om alles door te nemen. Een eerlijke aannemer zal jou altijd de tijd geven om na te denken. Anders heb je groot gelijk om achterdochtig te zijn!
3. Bereid je voor op bijkomende en onverwachte kosten
Over het algemeen zijn de aansluiting op elektriciteit, water, riolering,… niet voorzien. Denk ook aan kosten zoals de plaatsing van water- en gasmeters en de telefoonaansluiting.
Tijdens het bouwen kan het soms nodig zijn om aanpassingen te maken aan het contract, waardoor de totaalprijs stijgt. Hou hier dus op voorhand rekening mee. Zorg dat je genoeg geld over houdt (ongeveer 15% meer dan voorzien) voor deze onverwachte kosten.
4. Pas op met cash betalingen
Het komt voor dat een aannemer vraagt om cash te betalen voor de bouw of renovatie van jouw woning. Wees voorzichtig in dit geval! Je bent niet verplicht om cash te betalen. Vraag eerst waarom de aannemer cash geld wil, want hij kan geldproblemen of schulden hebben. Als je toch cash betaalt, vraag dan een ontvangstbewijs.
5. Vermijd bouwproblemen en koop een sleutel-op-de-deur woning
De wet Breyne – wet van 9 juli 1971 die de bouw en verkoop van woningen regelt – biedt een uitgebreide bescherming aan mensen die een sleutel-op-de-deur woning bouwen. Deze wet is enkel van toepassing bij sleutel-op-de-deur woningen en bij verkoop op plan.