De bouw van een woning is een groot project waar ook heel wat risico’s bij komen kijken. Vandalisme, diefstal, (water)schade… Je moet op alles voorbereid zijn. Bovendien moet je jezelf ook indekken tegen lichamelijke letsels aan derden. Maar welke verzekeringen zijn verplicht en welke mogelijkheden heb je eigenlijk? We helderen het graag voor je op.
De meest voorkomende risico’s op de werf
We wensen het natuurlijk niemand toe maar bij een bouwproject kan er heel wat mislopen. We zetten de meest voorkomende gevallen op een rijtje.
- Diefstal op de werf is één van de grootste risico’s. Diefstallen van materialen en dure apparatuur kunnen een bouwproject zelfs in het rood duwen.
- Schade aan de woning van je buur – vooral bij half-open bebouwingen en rijhuizen. Denk maar aan barsten in de muur, het verzinken van de muur, …
- Ook het weer kan lelijk huis houden: een storm die je nieuw dak wegblaast, hagelbollen die schade berokkenen, …
- Een brand op de werf kan voor tienduizenden euro’s aan schade aanrichten.
- De mate van verantwoordelijkheid van de aannemer bij de ontdekking van (zware) gebreken.
Zo gaat de lijst nog wel even verder. Wees er ook van bewust dat een aannemer niet aansprakelijk gesteld kan worden voor alle schade op jouw werf maar ook niet voor schade of letsel aan derden of je buren. Ze zijn daarentegen wel gebonden aan de tienjarige aansprakelijkheid voor ernstige gebreken.
De verzekering Alle Bouwplaats Risico’s
Om jezelf in te dekken tegen de genoemde risico’s, raden we je aan te kiezen voor een verzekering Alle Bouwplaats Risico’s (ABR). Zo is je bouwproject verzekerd tegen:
- overstromingen,
- een brand,
- een instorting,
- explosies,
- diefstallen
- en stormen
Bovendien kan je ook de burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden verzekeren. Zo kan je steeds op beide oren slapen.
De voorwaarden en waarborgen
Wie een verzekering ABR wilt afsluiten, heeft diverse mogelijkheden om een verzekering op maat samen te stellen. Zo kan je een bijkomende polis afsluiten die de burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden dekt – dit zit dus niet standaard in de verzekering ABR. Een andere mogelijkheid is een polis voor eventuele schade aan de bestaande goederen van de bouwheer.
Dankzij de verzekering ABR zijn bovendien alle aanwezigen – de bouwheer, de architect, de aannemer en onderaannemers en de ingenieurs – op de werf gedekt. Het risico op het stilvallen van het project wordt zo vermeden aangezien men niet op zoek moet naar de verantwoordelijke van de schade. Let op: lichamelijke letsels opgelopen tijdens de werken worden niet door de verzekering ABR gedekt. In zulke gevallen gaat het om een werkgeval wat door de polis arbeidsongevallen van de aannemer gedekt wordt. Je kan ook altijd een beroep doen op je familiale verzekering.
Wat kost de verzekering ABR?
De premie voor de verzekering is eenmalig te betalen bij de start van de werken en is afhankelijk van de waarde van de woning en de aard van de risico’s. Als we even rondkijken, zien we heel wat verschillen tussen de verschillende verzekeraars. De minimumpremie schommelt rond de 700 euro en dient eenmalig betaald te worden.
Ga ten rade bij een verzekeraar om een duidelijk beeld te krijgen van alle mogelijkheden voor jouw specifieke bouwproject alsook de kostprijs van de premie.
Google+