Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Terras en woonkamer worden één dankzij een veranda

$
0
0

De tuin wordt nu al even omschreven als het verlengde van ons interieur. Maar in een land als België waar we op zijn best mogen spreken van wisselvallig weer, kan je niet altijd genieten van je tuin. Een veranda vormt daarom de gulden middenweg. We nemen de voordelen, vergunningen en prijzen even onder de loep.

Je veranda als extra leefruimte

Een veranda is een volwaardige extra leefruimte die je op tal van manieren kan inrichten en gebruiken. Zie het als een eetkamer waar je ook feestjes kan organiseren. Of maak er je eigen gezellige lounge van met enkele knusse meubelen en een zinnenprikkelend zicht op je prachtige tuin. Of misschien wil je de kinderen wel een speelkamer gunnen waar ze – nadat ze hun huiswerk gemaakt hebben – zich kunnen uitleven als het regent. Een veranda biedt je tal van mogelijkheden!

Gratis licht en warmte!

Een veranda is dus een uitbreiding of extensie van je woning. De laatste maanden hebben we al tal van extensies van bestaande woningen gezien waarbij er vooral gewerkt wordt met veel staal en glas. Deze extensies staan vaak in schril contrast met de traditionele bouwstijl maar ook met de veranda’s zoals we ze vandaag de dag kennen.

Het grote voordeel van zowel de traditionele veranda’s als moderne extensies is dat je je woning openstelt aan heel wat zonlicht. Op die manier geniet je het jaar rond van natuurlijk daglicht en wat extra warmte. Let er wel op dat je te maken kan krijgen met het serre-effect. De stralende zon warmt je veranda dan zo hard op, dat het (bijna) ondraaglijk wordt. Zonwering of zonwerende beglazing biedt dan soelaas. Het opwarmen van de veranda zorgt er daarentegen ook wel voor dat de aangrenzende kamers meegenieten van die extra warmte.

Wat mag zo’n veranda kosten?

Wel, je hebt heel wat stijlen. We spraken net van moderne extensies waarbij veel met staal en grote glaspartijen gewerkt wordt. Voor zulke projecten mag je toch al rekenen op een prijskaartje tussen de 12.500 en 20.000 euro omdat deze ook op maat gemaakt worden. Een standaardveranda zet je al vanaf 5 à 7.500 euro, afhankelijk van de materialen en grootte. En dan zijn er nog de veranda’s in Engelse stijl of de typische orangerie.

veranda bouwen staal - extensie woning

Moderne extensie in staal – The Decoist © DOS Architects

De materialen, grootte maar ook aansluitingen (elektriciteit, gas, water, verwarming, …) dragen bij aan het prijskaartje. Men zegt wel eens dat je voor een veranda zo’n 1.000 euro betaalt per vierkante meter maar zoals eerder gezegd hangt dit sterk af van project tot project.

Heb ik een vergunning nodig?

Ga je een nieuwbouwwoning bouwen? Dan heb je uiteraard geen nood aan een aparte vergunning voor je veranda. Maar ook wie aan zijn bestaand huis een veranda wilt bouwen, is sinds 2009 niet langer verplicht om een bouwvergunning aan te vragen. Er is daarentegen wel meldingsplicht waarna het gemeentebestuur 20 dagen heeft om bezwaar aan te tekenen. Gebeurt dat niet, dan kan je de werken starten.

Er geldt dan ook een maximum van 40 vierkante meter en ook aan volgende regels moet je voldoen. De veranda mag:

  •        niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond;
  •        de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen;
  •        in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelgrens blijven;
  •        in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelgrens blijven;
  •        tegen een aanpalend gebouw gebouwd, mogen ze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Verder is het ook zo dat als voor het bouwen van de bijgebouwen constructieve ingrepen aan de bestaande woning nodig zijn (zoals bijvoorbeeld het maken van nieuwe gevelopeningen, of openingen in dragende muren), dan moet een architect betrokken zijn bij de opstelling van het meldingsdossier. In andere gevallen hoef je dus geen beroep te doen op een architect.

Bron: Ruimtelijke Ordening

 

The post Terras en woonkamer worden één dankzij een veranda appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348