Renovatie- of bouwplannen? Dan is het nu, meer dan ooit, het moment om goed na te denken over noodzakelijke energiebesparende maatregelen. Dit vraagt uiteraard om een extra investering maar die investering verdien je op termijn – gelukkig – ruimschoots terug. Omdat het leven al duur genoeg is, buigen we vandaag het hoofd over de voordelen van bewegingsmelders en tijdschakelaars.
Een energie-efficiënt beheer van je elektrische toestellen met tijdschakelaars
Een tijdschakelaar laat je toe om zeer precies te bepalen wanneer en voor hoelang bepaalde toestellen in werking mogen treden. Zo kan je moeiteloos voorkomen dat er energie verspild wordt door een toestel dat te lang blijft werken of opstaan. Beter nog: je kan zelfs volledige programma’s opstellen per dag of per week en zelfs per ruimte om zo bepaalde toestellen maar tussen een bepaald tijdstip te laten werken. Zo moet de verwarming in de badkamer enkel ’s morgens tussen 7 en 8 werken. Met een slimme programmatie kan je dus meteen al heel wat besparen.
Tijdschakelaars vind je in allerhande vormen. Van de gekende systemen voor het stopcontact tot digitale tijdschakelaars via een domoticasysteem.
Een verhoogde beveiliging in uw woning
Automatisering en het gebruik van tijdschakelaars laat je niet enkel toe om energie te besparen maar zorgt ook voor meer veiligheid in huis. Zo kan je moeiteloos je aanwezigheid simuleren wanneer je voor een langere tijd afwezig bent. Programmeer enkele lampen en eventueel de televisie of radio om zo de indruk te geven dat je woning wel degelijk bewoond is. Zorg ervoor dat je ledlampen gebruikt en programmeer je toestellen en lampen zodat ze rond 23u terug uitgeschakeld worden. Eventueel kan je een lamp aan de voordeur laten branden. Er bestaan zelfs schakelaars die willekeurig je lampen of toestellen kunnen laten branden wat nog meer de indruk geeft dat de bewoners thuis zijn.
De voordelen van bewegingsmelders
Bewegingsmelders zijn niets nieuws maar leveren je ook tal van voordelen op. Deze infraroodtoestellen hebbeneen zichtveld van 120° tot 360° en kunnen daarmee dus zowat alle beweging detecteren. Buiten kennen we ze vooral van de sensorlampen in de tuin, aan de garage of op het terras. Maar ook in het interieur bewijzen bewegingsmelders hun nut. Installeer ze op strategische plaatsen in je woning: in de gang, op ‘dode’ hoeken, aan de trap, … En zo sla je meteen twee vliegen in één klap: je verhoogt de veiligheid – want de bewegingsmelders detecteren ook beweging van ongewenste bezoekers – en je verlaagt je verbruik. Er zal immers nooit een lamp ongewild blijven branden.
Er bestaan tegenwoordig zelfs aanwezigheidsmelders die geluid en zelfs je hartslag kunnen detecteren en zo bepalen of het licht al dan niet moet blijven branden. Wordt er geen aanwezigheid meer gedetecteerd? Dan wordt alles meteen uitgeschakeld.
Plaats je buiten ook lampen met sensoren of bewegingsmelders? Zorg er dan voor je jouw buren niet verblind. Pas ook de gevoeligheid van de sensor aan. Het heeft immers weinig nut dat je lamp(en) iedere keer aanspringt als je huisdier of een vogel langs de sensor gaat.
Tip: kies voor (buiten)lampen die werken op zonne-energie. Zo bespaar je nog meer energie! Daarnaast bestaan er ook lampen voor binnen die op batterijen werken en moeiteloos overal aan de muur bevestigd kunnen worden.
Foto's: Philips & Mr. BeamsGoogle+
The post De elektrische installatie: de voordelen van tijdschakelaars en bewegingsmelders appeared first on .