De bodem is het fundament van je nieuwbouw … Letterlijk. Ga je een bouwgrond kopen, dan is het van groot belang om voldoende aandacht te schenken aan de staat van de grond. Uiteraard moet je bij de aankoop van je bouwgrond een bodemattest krijgen, maar er zijn nog een aantal andere zaken die van groot belang zijn. Denk maar aan de hellingsgraad en de stand van het grondwater.
Is de bouwgrond niet te nat?
Vochtproblemen in de kelder zijn schering en inslag. Jammer genoeg zelfs bij nieuwbouwprojecten. Nochtans kunnen drainagebuizen heel wat leed – en natte kelders – vermijden. Koop je een bouwgrond, dan doe je er goed aan op voorhand goed te checken of de grond niet te nat is. Ligt je bouwgrond in een overstromingsgebied, dan vraag je om problemen. De prijs mag dan wel gunstig zijn, op de lange termijn gaat de ligging je veel geld kosten.
Het oriënterend bodemonderzoek
Bij aankoop van een bouwgrond moet steeds een oriënterend bodemonderzoek gebeuren. Bij zogenaamde risicogronden kan de verkoop niet doorgaan en is een bodemsanering noodzakelijk. Uiteraard dient die op kosten van de verkoper te gebeuren.
Vlak of hellend? Nutsvoorzieningen aanwezig?
Verder speelt ook de vorm van de bouwgrond een rol. Een rechthoekige lap grond is interessanter dan een driehoekige, want in dat laatste geval verlies je heel wat oppervlakte. Hou ook rekening met eventuele hoogteverschillen. Vlak bouwen is meestal voordeliger. Bekijk ook zeker of er nutsvoorzieningen aanwezig zijn, zodat ze snel kunnen worden aangesloten. Moeten er nog leidingen worden aangelegd, dan kan het even duren.
De stedenbouwkundige voorschriften
Informeer ten slotte ook even bij de gemeente naar de stedenbouwkundige voorschriften. Vaak gaat het om eenvoudige zaken als afstand tot de aangrenzende woning, maar in sommige gevallen kunnen ook voorschriften in verband met het gebruik van bepaalde materialen opgenomen zijn.
Gemiddelde bouwgrondprijzen per gemeente in 2015
Tot slot nog dit: er heersen sterke verschillen in gemiddelde bouwgrondprijzen tussen de verschillende provincies en zelfs gemeentes. Op de website van de federale overheid kan je de gemiddelde bouwgrondprijzen per gemeente raadplegen voor 2014. Zo heb je een goed idee van wat de prijzen in 2015 zullen zijn voor de gemeente waar jij wilt gaan bouwen en wonen. Hieronder krijg je alvast een overzicht van de bouwgrondprijzen per provincie en per arrondissement:
Hoe meer je op voorhand weet over je bouwgrond, des te minder verrassingen er kunnen opduiken tijdens de graafwerken. Laat je dus goed informeren door de nodige partijen.
Google+The post Een goeie bouwgrond kopen voor je woning, waarop letten? appeared first on .