Het is een vraag die vele (jonge) gezinnen zich ongetwijfeld stellen. Hoeveel vierkante meters leefruimte krijg ik terug voor het budget waarover ik beschik? Of beter: hoeveel kwaliteit krijg ik voor mijn bouwbudget? Uiteraard zijn er heel wat factoren – van de oppervlakte tot de gebruikte materialen – die de totaalprijs beïnvloeden en die we graag met jullie doorlopen.
De totale oppervlakte van je woning
We beginnen meteen met een gouden tip: kies ervoor om compact te bouwen. Wie compact bouwt, bouwt immers verstandig. Je ecologische voetafdruk, energiefactuur én de totaalprijs van je huis zullen een stuk lager liggen wanneer je compact bouwt. Je hoeft daarentegen niet in te boeten aan wooncomfort. Door een slim ruimtegebruik kan je in een compacte woning toch hetzelfde ruimtegevoel creëren.
Compact bouwen focust immers op het creëren van zoveel mogelijk binnenruimte met zo weinig mogelijk buitenoppervlak. In de meeste gevallen kiest men dan ook voor de vorm van een kubus waarbij de compactheid verband houdt met de verhouding tussen het beschermd volume (V) en het buitenoppervlak of de som van alle warmteverliezende buitenoppervlakken (A).
Om na te gaan wat de compactheid van een woning is, delen we het bescherm volume door het buitenoppervlak of. Met andere woorden: V/A = compactheid.
De gebruikte materialen
Als we het hebben over materialen, dan bedoelen we letterlijk alle bouwmaterialen die gebruikt worden tijdens het volledige bouwproces: van de bouwstructuur tot de gevelbekleding en de vloer. Zo is er bijvoorbeeld een prijsverschil tussen een houtskeletbouw en een woning die opgetrokken wordt met traditionele bakstenen. Dat een marmeren aanrecht, een marmeren vloer én trap je een stuk meer zal kosten dan dezelfde elementen in hout mag je uiteraard ook niet verbazen.
Het is dus zaak om ofwel zelf goed uit te kijken naar betaalbare doch kwalitatieve en duurzame materialen, ofwel om je goed te laten adviseren door een professional. Zij kennen immers als geen ander de standaardprijzen voor de diverse materialen en kunnen je zo binnen je budget begeleiden naar de materialen met de beste prijs/kwaliteitverhouding.
Houd er daarnaast ook rekening mee dat je ook het ereloon van de architect moet betalen (5 à 10 %) en dat de btw op nieuwbouw 21% bedraagt.
Sleutel-op-de-deurwoningen voor minder dan 150.000 euro
Als we een kijkje nemen tussen de modelwoningen, dan zien we diverse woningen die je voor minder dan 150.000 euro kan laten bouwen. Daarbij heb je de keuze uit klassieke en moderne woningen die bovendien volledig naar wens aangepast kunnen worden: van een ander vloerplan tot het type baksteen, dakbedekking, gevelbekleding, etc. De totale oppervlakte van deze woningen bedraagt tussen de 100 en 120m² en de woningen worden standaard uitgerust met een performant energiepakket zodat ze voldoen aan de strenge energienormen.
Benieuwd wat jet met een budget van 150.000euro kan bouwen? Download dan de gratis catalogus van Woningen Blavier waar je naast modelwoningen ook praktisch advies vindt, afgewerkte inspiratiewoningen en het lastenboek met alle kostprijzen mogelijkheden.
Google+The post Welke woning kan ik bouwen met een bouwbudget van 150.000 euro? appeared first on .