Wil of kun je géén hypotheeklening afsluiten met je bank? Er is een alternatief dat komt overgewaaid van de entertainmentsector: crowdfunding. Je ontvangt dan geld van ‘investeerders’ die een stukje van de winst opstrijken als je de woning verkoopt. Een ‘opbrengst’ van 6 procent wordt gegarandeerd. Is investeren in vastgoed via crowdfunding een modegril of zit er toekomst in?
Crowdfunding is courant in de kunstwereld
Crowdfunding is niets nieuws. Regisseurs maken er gebruik van om filmprojecten te financieren, beginnende muzikanten om een album op te nemen en nu heeft deze alternatieve financieringsvorm ook zijn weg naar de bouwsector gevonden. Het eerste platform in België dat op deze manier te werk gaat, is ConseilB+.
Hoe werkt crowdfunding in de vastgoedsector?
Voor alle duidelijkheid: als je een woning voor jezelf wilt bouwen, is crowdfunding niet de oplossing. Dergelijke vorm van participerend beleggen heeft als doel een woning te verkopen zodat de winst kan verdeeld worden onder de verschillende investeerders. Wil je zelf in een crowdfund-project instappen? Dan kan dat voor zo goed als elk bedrag.
Van de Belgische wetgever mag het maximumbedrag dat via crowdfunding wordt opgehaald maximaal 99.000 euro bedragen. Met dat geld kan een winddichte ruwbouw worden gerealiseerd – Woningen Blavier zorgt voor de uitwerking van het project.
De ‘regels’ van crowdfunding in vastgoed
- Iedereen kan een deel van de nieuwbouw financieren vanaf 1.000 euro.
- Een bruto rente van 6 procent wordt gegarandeerd – heel wat meer dus dan de klassieke spaarrente.
- De werkwijze is conform de wet Breyne, wat een belangrijke waarborg inhoudt voor de investeerders én de bouwheren.
- Als het benodigde bedrag niet wordt opgehaald via crowdfunding krijgen alle deelnemers hun geld terug.
De eerste woning die via crowdfunding is gerealiseerd door Blavier, staat in Lobbes, in de provincie Henegouwen. In totaal werd 99.000 euro geïnvesteerd door 28 particulieren, tegen een bruto interestvoet van 6 %.