In het algemeen is de verhouding ruwbouw-afwerking 60/40. Dat cijfer kan wel sterk afwijken als je dure afwerkingsmaterialen kiest. Marmer en graniet bijvoorbeeld, zijn doorgaans duurder dan een keramische tegel. Ook de prijs van de keuken of de badkamer kan sterk verschillen afhankelijk van je persoonlijke stijl en smaak.
De kostprijs van ruwbouw en de afwerking
Om je budget goed te kunnen bepalen, is een helder zicht op de verhouding tussen ruwbouw en afwerking onontbeerlijk. Over het algemeen is de ruwbouw de grootste slokop van je budget: tot 60 procent. Aan de afwerking besteedt de gemiddelde bouwheer tot 40 procent van het totaalbudget.
Let wel: dit zijn algemene richtcijfers. Het kan heel goed zijn dat de verhouding er in jouw geval helemaal anders uitziet. Als je kiest voor duurdere afwerkingsmaterialen kan je uitkomen op een verdeling van 50/50, of zelfs 40/60.
In de ruwbouw zijn er niet zo veel opties voor de bouwheer die een invloed hebben op de prijs (tenzij isolatie, maar de meerprijs daarvan blijft beperkt). De prijs wordt dan ook bijna uitsluitend bepaald door de omvang van het metselwerk (en in mindere mate door de kwaliteit van de baksteen). De kosten van de afwerking heb je, veel meer dan de ruwbouw, zelf in de hand. .
Verschillen in smaak leiden tot duurdere keuzes
Bij de materiaalkeuze voor de afwerking laten bouwheren zich vaak leiden door esthetische voorkeuren. Ze vinden een tegel van 60 bij 60 centimeter mooier dan een van 45 op 45, ook al is die eerste dan een stuk duurder. Ook de prijs van de badkamer kan sterk verschillen, al naargelang je persoonlijke voorkeur. Wil je marmeren of granieten tegels, dan betaal je meer dan wanneer je keramische tegels neemt.
De meeste van deze keuzes zijn louter esthetisch en hebben nauwelijks een impact op de kwaliteit van je woning. Wees je daar dus van bewust wanneer je de materialen gaat uitkiezen.
Laat je begeleiden door een bouwfirma
Bouwadvies nodig? Op zoek naar budgettips? Laat je begeleiden door een sleutel-op-de-deur bouwfirma.