Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Een huis bouwen: wat je zeker niet mag vergeten

$
0
0

Een huis bouwen is een hele onderneming waar duizelingwekkend veel bij komt kijken. Dat je als bouwheer dan al eens iets uit het oog verliest, is normaal. Vier van die vaak vergeten ‘zorgenkindjes’ voor bouwheren lijsten we hier op. Een gewaarschuwd man …

1) Stel een woonbudget op

Een huis bouwen kost een pak geld. Omdat je dat bedrag wellicht niet in je schuif hebt liggen, is een hypotheeklening de enige optie. Maar hoeveel kun je maandelijks afbetalen, zonder dat je levensstandaard daar te hard onder lijdt? Welke prijs ben je bereid te betalen voor een woning en hoeveel spaargeld kun je aanwenden voor de financiering van je nieuwe woonst? Voor een antwoord op deze vragen is het noodzakelijk dat je een uitgewerkt woonbudget opstelt. Niemand mag dan weten wat de toekomst brengt, financieel zal je niet voor verrassingen komen te staan.

2) Hou rekening met de oriëntatie en het reliëf van je bouwgrond

Denk je een geschikte bouwgrond te hebben gevonden? Kijk dan ook zeker naar de oriëntatie van het perceel. De straat aan de noordzijde is zeker een pluspunt. Zijn er  rioleringen en nutsvoorzieningen aanwezig? Is je terrein mooi vlak of eerder glooiend? Staan er bomen op het terrein of niet? Het antwoord op deze vragen heeft een gevolg voor het verdere bouwproces en op de prijs.

3) Word premiejager

Wie een nieuwbouwwoning zet, heeft in de meeste gevallen recht op enkele premies. Meestal gaat het om niet te verwaarlozen bedragen die een flinke slok op een borrel schelen. Informeer je dus op voorhand, zodat je geen enkele ‘bonus’ mist. Je architect kan je zeker helpen, maar ook bij je aannemer kun je altijd terecht.

4) Bereid de verhuizing voor

De laatste weken voor de grote dag verlopen meestal erg hectisch. Je oude woning moet worden leeggemaakt, terwijl ook de laatste hand gelegd wordt aan je nieuwe droomhuis. Verhuizen gaat in die omstandigheden dan ook vaak gepaard met stress. Daarom is het verstandig om ruim op voorhand (2 maanden voordien is géén overbodige luxe) alles te regelen, zodat alles vlot gaat de dag van de verhuizing. Regel een verhuiswagen, contacteer een verhuisfirma, maak een to do-lijstje, regel voldoende kartonnen dozen en vooral: doe het tijdig!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348