Quantcast
Channel: Sleutel-op-de-deur – Homeproved
Viewing all articles
Browse latest Browse all 348

Hoe denkt de Belg over de energienormen en energiedoelstellingen?

$
0
0

Naar jaarlijkse gewoonte voerde sleutel-op-de-deur bedrijf Woningen Blavier in december 2013 een enquête uit bij Belgische kandidaat-(ver)bouwers en kandidaat-kopers. Daarbij werd gepolst naar hun plannen en verwachtingen op vlak van bouwen en/of kopen. Maar het rapport legt ook de trends op en de pijnpunten van de woning- en bouwmarkt bloot. In 2014 ligt de focus dan ook op de strenge energienormen en de doelstellingen voor 2020.

Want hoe denkt de Belg nu over die ambitieuze doelstellingen die de overheid ons oplegt? Iedere Vlaming moet tegen 2020 namelijk in een energiezuinig huis wonen. In de enquête onderzocht Blavier dan ook hoeveel Belgen op de hoogte zijn van die doelstellingen en of die doelen volgens hen ook haalbaar zijn.

Energiedoelstellingen 2020 – Veel onwetendheid en te ambitieus

Tegen 2020 moet iedere Vlaming een energiezuinige woning hebben. Dit betekent dat:

  • het dak geïsoleerd moet zijn,
  • het glas hoogrendementsglas moet zijn
  • en dat verouderde verwarmingsketels vervangen moeten worden door een energiezuinig model.

De doelstellingen lijken (momenteel) echter in dovemansoren te vallen en bovendien vinden de Belgen de doelstellingen te ambitieus:

  • bijna 1 op 4 vindt de overheidsdoelstellingen niet realistisch
  • bijna 1 op 2 is niet op de hoogte van de overheidsdoelstellingen

energie 2020 - energienormen trendrapport 2014 - energiedoelstellingen van de overheid

Dit zorgt echter wel voor een zekere problematiek. 1 op de 5 Belgen kent de energienormen niet wat ook duidelijk wordt uit het aantal mensen dat in 2013 voor een energiezuinige woning koos. In 2012 koos nog 37% van de ondervraagden voor een energiezuinige woning tegenover slechts 31% in 2013. Daarentegen blijft het aantal mensen dat kiest voor een passiefwoning stabiel en stijgt de interesse voor lage-energiewoningen en nul-energiewoning lichtjes:

energie 2020 - energiezuinige woningen - trendrapport 2014

Bewustmaking rond energie-efficiënte oplossingen

De bewustmaking van de doelstellingen en normen zal in 2014 dus één van de focuspunten zijn van zowel onze overheid als de bouwsector. Daarbij moet ook de nodige aandacht besteed worden aan de diverse energie-efficiënte oplossingen die de bouwsector ons biedt. Naast het isoleren van daken & ramen en het vervangen van oude verwarmingsketels zijn er immers nog vele andere manieren om energie te besparen en zuiniger te wonen. Denk maar aan zonneboilers, fotovoltaïsche zonnepanelen, warmtepompen, enzovoort.

Jammer genoeg blijkt slechts 1 op de 3 zich bewust van het terugverdieneffect. Zulke oplossingen nemen dan wel een grote hap uit het bouwbudget maar zijn – afhankelijk van de investering – al op enkele jaren terugverdiend. Daarnaast zorgen deze oplossingen ook voor extra wooncomfort maar ook daar is slechts 1 op 4 zich van bewust. 87% van de Belgen vindt investeren in energie-efficiëntie dan ook nog te duur en geeft volgende redenen aan om wel of niet te investeren:

energie 2020 - energie-efficiente oplossingen - trendrapport 2014

Het economisch herstel en het groeiende consumentenvertrouwen moeten dan ook de motoren zijn achter de nodige bewustmaking van de energienormen en -doelstellingen.

Freya Van Den Bossche startte gelukkig al een nieuwe bewustmakingscampagne waarover je meer leest op onze website.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 348